Rör inte min Twitterelit

Frågan som kommer upp titt som tätt i flödet. Det blir heta diskussioner, arga twittrare och twittrare som *skakar uppgivet på huvudet*. Alla har en egen uppfattning – om eliten finns eller inte.

Klart att det finns en Twitterelit.

Oh the horror! En elit. På Twitter. Vart är den här världen på väg?

Min Twitterelit är: @nikkelin, @deeped, @bisonblog, @kullin, @agaton, @britstakston, @jocke, @doktorspinn och @johanhedberg.

Hemskt att hänga ut folk så här. Så låt mig få utveckla.

Twittereliten består av twittrare som lämnar avtryck på Twitter. Twittrare som får monologer att bli dialoger. Twittrare som får uppmaningar att retweetas och retweetas och retweetas. Twittrare som förstått verktyget och det medium de använder. Twittrare som förstår Twitter.
Försök inte att få Twittereliten till något elakt och fult. Några av dessa personer marknadsför vår kära plattform. De pratar om det i TV, skriver artiklar och (givetvis) twittrar som galningar om… Twitter.

Jag blir irriterad när man pekar finger på tyckare och tänkare som vi, ja – vi, har valt att representera svenskarna på Twitter i media. För inte ser jag dig blogga om hur API:et utvecklats. Inte ser jag dig skriva långa krönikor om twitter och sociala medier. Inte ser jag dig delta i debatter. Därmed vill inte du ta den platsen. Du vill inte tillhöra twittereliten som gräver ned sig i sociala medier. Du har inte orken, viljan eller lusten. Så låt intresserade människor vara intresserade och lära sig mer. Låt dem dela med sig, diskutera och debattera.

Jag vill fortsätta lära mig, diskutera och vara med när twitter fortsätter utvecklas och ta nya former.

Rör inte min Twitterelit.

Rekommendera detta på
 • Pär

  Tummen upp från en Twittergräsrot!

  • http://socialmedianerd.se Per

   Tack Pär! Jag tyckte det var dags att vädra lite på ämnet.

 • http://kentson.blogspot.com Kenneth Grönwall

  Jag är med dig och jag tror alla behöver sin egen Twitterelit eller vad man nu vill kalla det. De blir ju lite av sin flödesmotor på något vis. Dessutom har jag många gånger känt att jag vill tacka dem som varje dag ger mig något. Borde göra det oftare. Samma sak gäller bloggare och icke-Twittrare.

  • http://socialmedianerd.se Per

   Helt inne på ditt spår Kenneth. Gratis kunskap och inspiration som man får av människor kring sig bör man ta tiden att tacka ibland. Jag gör det alldeles för sällan.

 • http://www.tonerlagret.se Rikard

  Ja, en hel del negativ klang och avundsjuk-attityd i denna elitdebatt som bubblar upp med jämna mellanrum. Det fina med forum som twitter är ju att vi skapar något ihop, var för sig, på eget vis och efter bästa förmåga. En del, säkert flera av dem du nämner ovan, väljer att debattera och twittra om twitter. Andra twittrar om middagsplaner, hemsläp, tvprogram, konserter, böcker, politik, övergrepp mm.

  Jag håller med dig Per i den delen men att vi gemensamt har valt några företrädare som förstår sig på kanalen/verktyget känns mossigt. Jag förstår mig på mitt verktyg (oftast), det sättet jag väljer att använda kanalen så att det passar mig. Ditt verktyg är säkert helt annorlunda och du behärskar det bra, liksom @jocke, @johanhedberg och @britstakston förstår sig på sitt och får det att fungera.

  • http://socialmedianerd.se Per

   Härligt med andra åsikter. Det jag försöker säga att det behövs alltid människor som kan förklara vad en viss klick personer håller på med. Ambassadörer. De kommer grotta ned sig i verktyget/nätverket och lära sig allt för att kunna svara på frågor och debattera. De behövs. Vi, alla, väljer dem eftersom ingen annan har den energin att grotta ned sig i verktyget/nätverket. Den som vet mest, blir frågad flest.

 • http://www.ssmx.se Gunnar Årneby

  Hm, vi kanske skulle dela ut någon utmärkelse åt detta håll på SSMX? Frågan är då hur den skulle kunna tänkas vara utformad för att hylla utan att provocera alltför mycket.

  (Per! Hög tid att införa Disqus. Hela mitt namn får inte rum i Namn-rutan :(

  • http://socialmedianerd.se Per

   Varför inte? Sen kanske ”elit” är ett lite väl laddat ord, men idén låter toppen. Hylla ambassadörerna.
   Disqus hade jag tidigare. Segade ned sajten och var/är inte inte så SEO-vänligt.

 • Deeped

  Tack. Problemet handlar väl om att vi alla tjänar pengar på att jobba med sociala medier vilket sticker i ögonen på folk. Och att ordet elit är knepigt. För mig handlar det om passion, passion för det sociala, för kommunikation och fascination över det digitala. Och att jag är en geek, fastnar i ett ämne, borrar ner mig och blir expert på det. Jag söker inte att bli elit – jag drivs av passion och fascination. Men tack för klargörandet – det värmer!

  • http://socialmedianerd.se Per

   Javisst är ordet knepigt och det sticker på folk att ni tjänar pengar på det. Men de måste se den större bilden, det stör mig att alldeles för få gör det.
   Den som lär sig blir kunnig och kan tjäna pengar på kunskapen. Att så många missat den vitala delen i debatten känns jobbigt.
   Tack för kommentaren!

 • @obstinata

  Bra talat! En bra twitter-elit-lista också, med kloka vältaliga människor som man kan lära sig något av.

 • http://jardenberg.se Joakim Jardenberg

  Tackar så mycket, i ett annat favoritforum: http://jardenberg.se/b/jardenberg-kommenterar-11-jan-2011-jjk/

 • http://www.vimle.se @VimleAnna

  Jag håller delvis med dig :). Det viktigaste i din text är ordet ”Min”.

  Alla har vi så klart en klick med twittrare som ger oss kunskap och utvecklar oss både professionellt och privat. Men är det alltid det man vill? Ibland kanske man bara vill vara tjötig och prata skit, då har man (i alla fall jag) en annan klick twittrare som är ”elit”.

  Om man vill kalla gruppen/grupperna för elit eller inte är ju upp till var och en.

  Om det däremot finns en allmän grupp som vi alla borde kalla ”Twitterelit” tror jag inte på. Det är alltför trångsynt och tillknäppt för min smak.

  • http://socialmedianerd.se Per

   För mig är Twittereliten de som har djup kunskap om Twitter och får stort genomslag med debatter i sina nätverk. Det finns experter inom alla områden, men varför är det så svårt att acceptera på Twitter? 8000 följare betyder inte att du förstår Twitter eller får spridning.

 • Pingback: Tweets that mention Rör inte min Twitterelit -- Topsy.com()

 • http://p.bergqvi.st/ Peppe Bergqvist

  Fast elit, du pratar om elit inom just sociala medier (där Twitter är ett av många medium). När jag pratar om elit så menar jag så menar jag de som är bäst på det de gör, och jag arbetar inte med sociala medier, men nyttjar dem gärna (vilka andra sorters media finns det?). Så min twitterelit är @emilstenstrom, @robertnyman @plannero m fl. Dvs, folk som jobbar med webutveckling på eller eller annat sätt och som precis som du skriver, lämnar avtryck.

  Så, skilj på ämne och medium.

  • http://socialmedianerd.se Per

   Nej Peppe, jag pratar om en Twitterelit. På Twitter. Men tack för ditt bidrag och åsikt till debatten. Det är tanken bakom inlägget.

   • http://p.bergqvi.st/ Peppe Bergqvist

    Nej, du pratar om några som är grymma på sociala medier, som just nu nyttjar verktyget Twitter. Sociala medier är den sammanbindande faktorn, och jag tror att dessa personer skulle vara lika grymma om vi bytte från Twitter till Jaiku el dyl.

    Sen tycker jag att ordet ”elit” känns ganska löjligt. Folk är bra på saker och ting, man behöver inte kallas för elit för det, men men…

    • http://socialmedianerd.se Per

     ”du pratar om några som är grymma på sociala medier, som just nu nyttjar verktyget Twitter”.

     Ja. En Twitterelit. Skulle de föreläsa, debattera och skriva om Jaiku är det en Jaikuelit. Det finns experter inom alla områden.
     Ett ord får man tolka hur man vill, problemet är att man gör fel. Ett ord har en betydelse. Om man inte förstår ordets betydelse så kan sådana här debatter uppstå. Tyvärr.

 • http://fyranyanser.se Anton

  Tack! Hedrande lista.

  Och jag håller med. Ingen ifrågasätter att det finns en elit inom sportvärlden, finansvärlden eller politikvärlden. Några som blir talespersoner och som mer än andra sätter sig in i ämnet, kulturen och möjligheterna. Det går nog bara för snabbt för att någon ska hinna inse att det bara är exakt samma sak med Twittereliten.

  • http://socialmedianerd.se Per

   Huvudet på spiken.

 • http://sanape.se Sanna

  Jag och @thejennie höll ju i en diskussion om just elitism i sociala medier under #SSWC, och anledningen till att diskussionen kommer upp med jämna mellanrum handlar inte om att det finns folk som är passionerat intresserade av sociala medier, efter hur jag ser det. Det handlar om att det finns folk som har en nedlåtande attityd och ofta fäller hellre än friar när någon ”gör fel”, enligt dessa ”experters” åsikter. Alltså en elitistisk attityd, inte eliten i sig. Twitter är ett verktyg som fyller olika syften för olika människor, och därför blir det en olustig stämning när personer som man vanligtvis respekterar tycks diktera regler.

  Själv har jag dock slutat engagera mig i dessa diskussioner (gör ett alldeles speciellt undantag för dig här nu Per), för jag tänker inte längre att det finns en ”elit”, utan snarare att det finns enskilda personer vars åsikter jag inte håller med om alla gånger. Inte mer med det :)

  • http://sanape.se Sanna

   För att förtydliga: klart som fasen det finns en elit, om man vill använda det ordet, men det är ofta inte det som folk retar sig på. Är min teori.

 • http://www.sennbrinkonsult.se Björn Sennbrink

  I den verkliga världen, när du utnämner dig eller andra att tillhöra en elit blir ni per automatisk diskvalificerade från att tillhöra en elit. Det är vi som har förmågan att se längre än iPad:ens övre ram som är 1337.

  Inse fakta, begreppet elit är förknippat med något negativt för alla som inte är 1337. Det finns ingen Twitter-elit, bara en skock får som drar åt samma håll och därigenom skapat sig en abstrakt och artificiell herde i form av RTs som istället för att betyda ”bekräftelse” mer liknar något slags post-kommunistiskt djungelvrål för alla inom stammen (jfr. tribe).

  • http://socialmedianerd.se Per

   Så i den verkliga världen finns det ingen elit? Det finns inga sportande fenomen till människor som blir en elit? Det finns inte företagare som startar upp verksamheter och skapar imperium?

   Ordet kan bränna och många vill tillhöra sällskapet, men försök inte säga att det inte finns dem som kan och debatterar bättre än andra. Då sänker vi nivån på debatten.

   • http://www.sennbrinkonsult.se Björn Sennbrink

    Jag säger inte att det inte finns grupperingar som skulle kunna definieras som elit. Det finns det. Däremot så är ”medlemmar” av sådana grupperingar inga som går runt och säger ”kolla på oss, vi är 1337″. Det är iaf min erfarenhet och den kan självfallet ifrågasättas.

 • Pingback: Tweets that mention Rör inte min Twitterelit -- Topsy.com()

 • http://Www.trulytherese.se Therese Reuterswärd

  Jag själv anser mig just extra påläst och kunnig inom Twitter (plattformen, verktygen, tekniken) så jag kallar mig elit utan att tänka två gånger :)

  /Dotcom Darling

 • http://bit.ly/eaVujE annamalmberg2

  Ser ut som jag har en del att lära. Hoppar väl på och följer då. PS lycka till med #nyttjobb

  • http://socialmedianerd.se Per

   Tack Anna! Debate Away.

 • http://grenfeldt.com Jonas

  Word to the bird. Håller med Niclas om att det nog mest är ordet elit som sticker i folks ögon. I Jantesverige är elit detsamma som ett styrande samhällsskikt, skiljt från massan. ”Kultureliten” brukar ju tex få sina kängor ibland av just den anledningen.
  Men att det finns twitterproffs är det ju ingen tvekan om, och att tycka illa om en sån sak är väl som att hata proffsfotboll, typ.

  • http://socialmedianerd.se Per

   Spot on Jonas. Du har så rätt så!

 • Pingback: Vecka 2 2011 « Same Same But Different()

 • Pingback: Strandh.DigitalPR » Strandh DigitalPR omvärldskoll [2011/01/16]()

 • Pingback: Twitter är fantastiskt | Deepedition()

 • Pingback: Veckan som gick – vecka 5 « Same Same But Different()

 • Pingback: Twitterelit och Flickjox | Webbtanten()