Facebook-guiden

Lär dig hantera, analysera och publicera på Facebook med denna guide till sociala medier. Här hittar du poster om hur du kan arbeta med Facebook samt vilka verktyg som kan förenkla ditt arbete i sociala medier.

Analysera Facebook och hämta statistik

Socialbakers kan du  grotta ned dig i lite statistik kring Facebook. Hur många användare det finns, åldersgrupper och tonvis med internationell som nationell statistik. Om du vill analysera din egna Facebook-sida lite mer, så har Simply Measured några rapporter som du kan hämta i Excel utan kostnad:

Klout mäter hur inflytesrik du är på bland annat Facebook. Det pågår en ständig debatt om Klout är siffror som betyder någonting, eller inte. Så glöm inte att läsa på innan du börjar använda Kloutdata som referens.

Facebook Fun Fact: Det har inte alltid varit en gillaknapp på det populära sociala nätverket. Tidigt i Facebooks resa så var flera programmerare exhalterade över en Awesome-knapp, som tyvärr röstades ner och fick betäckningen Like – av Zuckerberg.

En ny undersökning (2020-03-12) visar på att interaktioner och engagemang för varumärken på Facebook har stannat i tillväxten.

Personligt Facebook-konto

Vem tog bort mig på Facebook? Who deleted me from Facebook är ett kul verktyg som du enkelt aktiverar genom att logga in med ditt Facebook-konto och tillåta länkning mellan who.deleted.me och facebook.com. Om någon av dina bekanta på Facebook plötsligt får för sig att ta bort dig från sitt nätverk – blir du meddelad via e-post.

Håll dina profilbilder synkroniserade mellan Facebook och Twitter med hjälp av IFTTT. När du uppdaterar din profilbild på Facebook uppdateras din profilbild på Twitter.

Spara foton som du taggas i till en mapp på Dropbox. IFTTT har en fiffig koppling mellan Facebook och Dropbox där bilder som du taggas i kan laddas upp till en mapp på Dropbox automagiskt.

Säkerhet på Facebook

Städa upp bland företag som tillåts hämta din information. Surfa in på http://www.facebook.com/settings/?tab=applications och börja städa. Är det istället dags för dig att lämna Facebook? Så här enkelt tar du bort dig när du tröttnat på sociala medier.

Facebook för företaget

Annonsering på Facebook sköter du med Facebook Ads Manager där du kan administrera stora delar av din annonsering direkt från mobiltelefonen. Personligen så har jag en liten tech-crush i Ads Manager, vilket jag tycker fungerar riktigt bra när jag hanterar Facebookannonser.

Med Facebooks annonsverktyg kan du även sponsra inlägg på Instagram. Vi har tagit fram prisexempel med räckvidd och daglig budget.

Om någon använder sig av ditt varumärke, ta först ett djupt andetag, sedan ser du till att göra en anmälan.

Facebook gör små tappra försök att vara mer transparenta. En halvdold funktion för oss mottagare av annonsering är att kunna se vad företag och föreningar annonserar med. Vilka budskap och ungefärlig annonsbudget och räckvidd ligger öppet med intention att öka på transparensen efter all återkommande kritik plattformen får av att tillåta rasism, hat och fake news.

Posta blogginlägg till Facebook automagiskt

Att posta artiklar till Facebook automagiskt är inte svårt. Men, först – tänk efter före, så att du inte spammar loss med RSS-flöden och blir av med vännerna. Sedan, med Twitterfeed (nedlagd tjänst – rekommenderar själva DLVR.IT), kan du hugga tag i ett RSS-flöde och länka till din Facebookprofil. När du sedan gått loss och bloggat om den senaste Miles Davis-remixen, kommer den automatiskt publiceras på Facebook.

Fler resurser


Nyhetsbrev om sociala medier


Nå ut med FacebookRekommenderad läsning: Känner du dig osynlig i sociala medier? Vet du inte hur du ska hantera ditt företag eller varumärke på Facebook? Har du svårt att intressera andra på sociala medier i frågor som är viktiga för dig? I den här boken av Nina Jansdotter får du verktygen för att kunna förstå Facebooks möjligheter till socialt interagerande och till att bygga och vårda ditt personliga varumärke. Nå ut med Facebook är den tredje boken om hur du som nätverkare, entreprenör eller egenföretagare blir bättre på att nå ut och kommunicera i sociala medier. Läs hos Adlibris/Bokus.