Så här hittar du om din bild används på nätet

Vi delar statusuppdateringar och bilder dagligen i sociala medier, på bloggar och sajter. Men du har fortfarande rätt till din bild och vem som ska få använda den. På kamerabild.se berättar Sara Bäckmo om hur hennes bild hamnade i händerna på en mäklarfirma som i sin tur nu fått ett par fakturor på sammanlagt 150 000 SEK för publiceringen, av Sara Bäckmo.

När du laddar upp en bild i sociala medier

När du blir medlem på den här typen av forum så har du godkänt ett användaravtal som innebär att du mer eller mindre har överlåtit den ekonomiska rätten för de bilder du laddar upp. Den typen av avtal krävs förstås för att bilderna överhuvudtaget ska kunna visas inom själva forumet. Dessutom står det ofta i avtalen att USA:s lagar gäller, vilket innebär att det är amerikansk rätt som styr vid en tvist.

Mer exakt vilka delar av den ekonomiska rätten som du överlåter får du undersöka i avtalet innan du godkänner det. Men ett allmänt problem med dessa är att de ofta är väldigt långa och svåra att förstå. I Sverige anses det vara dålig praxis och avtalet kan bli ogiltigt om det är oskäligt långt. Men att försöka hävda det när det gäller avtalen för Facebook eller Instagram blir svårt eftersom det är amerikansk rätt som gäller.

Fler frågor och svar gällande bilder och upphovsrätt kan du läsa hos kamerabild.se

Så här hittar du din bild online

Sökmotorn Google har ett enormt index fyllt till bredden av information. En ofta bortglömd funktion är att man kan använda sökmotorn för att hitta eget material publicerat av andra. Använd Googles bildsök för att ladda upp din bild du tror fått vingar och publicerats utan din tillåtelse:

Google bildsök

Google kommer försöka att tyda bilden och ge dig adresser till dokument och sidor där bilden är publicerad. Om du hittar din bild återpublicerad av andra är det dags att agera.

Googles bildsökresultat


Nyhetsbrev om sociala medier


Publicerat

i

sorterad som


Instagramification: Making sure millenials and Gen Zers have a reason to come into… stores with state-of-the-art interior design as a backdrop to artsy Instagram posts. Persuading them to buy is step two.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *