Många gånger när jag skriver e-post, twittrar, sitter på Facebook eller skickar SMS så lägger jag till emoticons*. Det går utav bara farten och är någonting som jag inte är vidare stolt över. Men jag gör det för att mottagaren av min tweet eller mitt SMS inte ska missförstå mig.
Det skrivna ordet är väldigt kraftfullt. Bloggare är väldigt inflytelserika personer. Den här kombinationen gör att man ibland måste trippa försiktigt fram på tårna när man förmedlar ett budskap eller en åsikt.
Allt det handlar om är hur läsaren mår just nu. Just när han/hon läser din bloggpost eller tweet. Låt mig först visa;
– Din artikel är dum. Du har missat den emotionella aspekten!
– Din artikel är dum ;P Du har missat den emotionella aspekten!
Jag vågar säga att 90% av läsarna tolka det första alternativet som ett argt svar. Är du redan på dåligt humör och läser detta, spär det på ilskan och svaret är nu ännu elakare.
Jämför nu det första med det andra alternativet. Känns nummer två inte mer som en fniss från en vän, som påpekar att du missat den emotionella aspekten?
Emoticons är bra och underlättar för att få iväg korta, snabba meddelande och försöka få dem levererade med rätt känsla. De passar på Twitter och som svar på Facebook. Men när de arbetar sig in i bloggposter måste vi sätta ned foten. Påminna skibenter om att man kan faktiskt uttrycka sig på ett glatt sätt med ord. Man behöver inte byta ut texten med symboliska tecken.
Jag skriver som en kratta, stavar fel och uttrycker mig ibland som om jag vore berusad. Men jag älskar det skriva ordet och tycker att vi ska värna om språket.
* = Smiley eller emoticon (ibland även uttryckssymbol och smilis) är en grafisk bild av en känsla representerad genom skriven text eller en enklare bild. Ofta används symbolerna för att uppmärksamma mottagaren av ett meddelande om avsändarens känslor, och kan helt ändra meningen av en skriven text. På webbforum och chatnätverk ersätts dessa symboler ibland med små motsvarande bilder. Exempel på brett kända uttryckssymboler är den glada ”smileyn” :) och det ledsna ansiktet :(. Wikipedia
Nyhetsbrev om sociala medier
Lämna ett svar