En lapilap lap.

Lapilap lap, förr och nu

”Lapilap lap” kan du ha hört av dina franska vänner, men aldrig reagerat eller tänkt över vad lapilap eller lap kommer ifrån. Låt oss tillsammans bena ut historien bakom lap:et och lapi:t. Från tidens begynnelse till 2021 och dagens lapilap-kommentarer. Tillsammans dyker vi ner i historien och mystiken kring lapilap lap.

Lapilap lap är ett franskt begrepp

På franska kan man efter en beställning på krogen säga ”lap lap” till servitören som då svarar med ”lapilap” samtidigt som han eller hon slår klackarna i taket och ger ett spontant boktips, oftast inom romantisk 1600-talskomedi på tyska. Detta kan upplevas som udda, eftersom den franska lapilap:en är mer populär än den tyska lap:en. Inte heller nära besläktat är lapilap med lapin kulta, som numera är danskt.

Lapilap lap-begreppet är internationellt bekräftat och verifierat med franskt ursprung. Norge genomförde under det sena 90-tal ett par ogenomtänkta försöka med att hävda att lapilap faktiskt var norskt och att det efterföljande lap kommer från den södra delen av Sverige, men inte Skåne (eftersom Norge är notoriskt kända för att avsky skåningar och endast accepterar smålänningar, om dessa bjuder på godis – vilket smålänningar aldrig gör).

Norges angrepp på lapilap

Ole Olesson på nobelfesten under lapilap lap-incidenten.
Ole Olesson på nobelfesten under lapilap lap-incidenten.

1992 försökte Norges statsminister Ole Olesson att använda lapilap lap på nobelfesten, vilket slutade i en total katastrof. Efter att han ropat LAPILAP LAP! LAPILAP LAP! från den nordiska balkongen svarade Ole Bramserud, känd skandinavisk resereporter och modeikon, med att kasta hallon och cigarettfimpar mot den norska statsministern. Den franska diplomaten Oh-La-La Bourd-va-doh föll snabbt in i leder med Bramserud och skrek ”viva la lapilap, le lap lap!” fram till 03:40 då säkerhetsvakterna stängde nobelfesten och kastade ut alla internationella gäster.

Lapilap lap uppkom på 1600-talet

Lapilap lap, din idiotiska britt. Lapilap lap tills du dör. Om du inte lämnar denna plats, detta land, kommer lapilap lap vara det sista du hör.

Kung Yoann peyronn, den förste av clemont ordern

Tempelriddarna stod vid den franska gränsen och kände morgondisen sippra in genom visiren på sina hjälmar. Mellan sin armé av tolvhundra man och den franska armén av fyra välgödda bagare såg Kapten Lejonhjärta en ensam fransos som dansade naken, hög på hampa, sjungandes den gamla keltiska krigssången ”Wahr kommen, lapilap lap lap. Wahr winnen, lapilap lap lap”. Att utsättas för den mytomspunna lapilap lap-sången var under 1600-talet förenat med tio år av olycka.

Tempelriddarna hörde lapilap lap-sången eka över ängen och kände hur rädslan blev så pass tydligen att man kunde ta på den.

Lapilap lap.

Lapilap lap, nu vinner vi kriget.

Precis som vi läst i historieböckerna i högstadiet så är lapilap lap inte någonting magiskt. När en naken fransos, hög på hampa, dansar omkring på en äng och skriker ”lapilap lap, lapilap lap” betyder det varken olycka eller död. Det betyder faktiskt ingenting. Inte ens för fransosen.

Lapilap lap på 1700-talet

Jacques Bahn-mi.
Jacques Bahn-mi och sitt stående ”lap i lap lap lap” skrikande.

Lapilap lap förekommer inte efter det dokumenterade slaget om baguette 1611 i några som helst officiella dokument. Det är inte förrän 1723 som en ny version, lap-i-lap-lap-lap, kan hittas nedskriven av Jacques Bahn-mi, den fransk-vietnamesiska pulled pork stoppande baguettbagaren.

Jacques Bahn-mi flyttade från vietnam när den franska generalen Clementin Jerulin tågade in med sina soldater 1719, med förhoppningen om att hitta en god maträtt – någonting som Frankrike saknade på den här tiden i sitt eget land.

Lapilap lap Restaurante öppnades därmed 1722 i den franska förorten Putaris av Jacques och blev snabbt det mest besökta restaurangen i hela Frankrike. Från rikets alla hörn och kanter vallfärdade franska män och kvinnor för att få äta en god måltid på Lapilap lap Restaurante och kanske lyckas hör Jacques svära högt med sin signatur ”lap i lap lap lap” när han fyllde baguetterna med pulled pork, syrad morot, chili och ilska.

Lapilap lap. Lapilap lap lap din jävel. Lapilap lap din jävla pajas, var det sista Jacques sa när han dog av franska pesten 1727. Vid sidan av dödsbädden satt hans yngsta dotter Laplap och fru Lapissia. Tillsammans med Lapissia hade tre barn kommit till världen; Lapilap, Lap och Laplap. Att familjen saknade fantasi behöver vi inte ens notera, vilket historieböckerna inte heller gjort.

År 1840 gör lapilap lap comeback

Efter att Jacques lagts under jorden och hans franska restaurangbesökare tömt sina vinglas över graven, som den franska seden kräver, så yttrades inte lapilap lap på många, många år. Under den senare delen av 1700-talet så förekommer varken lap eller lapilap i några dokument, verser eller poetiska verk.

Det ska dröja fram till 1840 tills dessa att den polska potatisodlaren Lapcho Polchlapi hittade prosan efter en alldeles för aggressiv fylla grundad på franskt billigt vin (vad som helst från Bordeaux-regionen).

Lapilap-cho-lap. Chocra-lapilap-lap. Som den första versen läses i Lapchos fantastiska första (och enda) verk ”Jag lapilap lap:ar på Bordeaux om de inte lär sig hantera druvor snart”. Samma polska episka verk som fick den franska monarken att invadera Estland av raseri, sätta eld på samtliga nunnekloster och sjukhus, bara för att han blev så inåthelvete förbannad på den totala avsky som Lapcho visade Bordeaux med sitt eviga lapilap lap:ande.

Lapilap lap som begrepp i den polska prosan blev dock inte långvarigt, då man var rädd för att den franska armén Le Fondue skulle spänna sina muskler och försvara sitt älskade lapilap lap-begrepp och vindistrikt.

Det här var alltså på den tiden som det bodde ungeför 4000 fransoser i Frankrike och 50 polacker i Polen. Underläget var ganska tydligt och det var bäst för Polen som land att nynna på lapilap-sånger hemma i sovrummet istället för att sjunga det högt från tak och kullar.

1900-talets lapilap är varken lap eller ilap

Lapilap Lap Holding är numera världens största företag i världen. Med sina 500 000 anställda och kontor i alla världsdelar, utom just Sverige (på grund av Skåne), tillverkar Lapilap Lap Holding allt från elektriska scooters under namnet Scooterilaplap, laktosfria produkter under namnet Laktolapilaplap och löshår under namnet Fluffiflaffflaff.

Under 1900-talet har även lapilap feltolkats, vilket kan ses i videon nedan:

Lapilap, på YouTube. En annorlunda tolkning.

Många historiker anser att lapilap som begrepp har försvunnit och tappat sin betydelse, samtidigt som dagens moderna konstnärsskaror ofta vill relatera till och känna samhörighet med, laplap.

På Konstfack i Stockholm så kan den genomsnittligt begåvade individen numera utbilda sig i Lapilap building lap, Clothing for Lap lap och Lap color lapilap. Tre väldigt ospecifika, flummiga och allmänt franska utbildningsprogram där lärarkåren består av femton relativt osmickrande lärare som tror sig förstå lapilap lap:ets betydelse utifrån den formgivna historien.

Ack så fel dessa tölpar har.

Lapilap lap har ingenting att göra med design. Det har ingenting att göra med arkitektur eller mode. Lapilap lap står för den enskilda individens önskan att vara unik, men i grupp. Att tillhöra andra, men se sig som en ensamvarg.

Lapilap lap din jävel, som Jacques sa på sin dödsbädd. Lapilap lap.

Historisk återberättelse av Lapilap Lap-forskaren Lalle.


Vad betyder lapilap lap?

Ord och begrepp kan tolkas på många olika sätt över kontinenterna där lapilap lap i Sverige uppfattas som en bekräftelse på ett uttalande och lapilap lap i Finland syftar till lapplänningarna som är notoriska rentjuvar och hembrännare.

En lapilap lap.
En lap och en lap i lap lap. Visuellt fångad av Eva Müller Lappson.

Lapilap lap i politiken

Socialdemokraterna har länge arbetat för att introducera lapilap lap som begrepp i det svenska språket och ordboken, vilket mött stort motstånd av Centern som helst av allt vill ligga i mitten av alla diskussioner och fortsätta fälla illavarslande ”lapilap lap”-kommentarer i politikenskorridorer.

Moderaterna har tillsammans med Kristdemokraterna bildat den nya lappalliansen med syfte att ersätta lapilap lap konceptet med den norska motsvarigheten ”hyggelig” vilket orsakat stora rabalder i media, framförallt i Malmö där man inte förstår norska eller ens sig själva.

Läs mer om lapilap lap

  • Det finns enorma mängder dokument kring lapilap lap på Stockholms stadsbibliotek – tyvärr är nästan allt som oftast utlånat
  • Som hemlös kan man sova under bar himmel och ropa lapilap lap till främlingar, precis som på 1600-talet. Stöd gärna hemlösa via Stockholms stadsmission
  • Fotografiska kan man även njuta av den 2000-talets tolkningar av fotografisk och visuell lapilap lap.
  • Fantasyromanen Lapilap lap finns att buda på hos Tradera.